Inventera, reducera och sist investera!
Energi används i alla delar av samhället. På energikontoret fokuserar på energi som främst används till värme och kyla i fastigheter, till att driva olika fordon och energi i form av el som används hemma, tex hushållsel, eller för att bedriva alla möjliga verksamheter i företag, föreningar eller i offentlig sektor.
Att energieffektivisera innebär att först se över och förstå sin energianvändning, och sen hitta och ta till åtgärder från att minska denna. Det kan handla om att optimera ventilation, belysning, uppvärmning, isolering och transporter så att all energi används på bästa sätt. Det kan till exempel handla om att undvika att använda el till uppvärmning och att det är mer effektivt att ansluta sitt hus till fjärrvärmenätet än att installera en värmepump. Eller att gå eller cykla kortare sträckor och välja åka tåg för längre resor. Det finns alltså många sätt att energieffektivisera och många tekniker som ger samma nytta men använder mindre el , värme, kyla eller drivmedel.
För att vi i Sverige ska kunna nå miljömålen och för att världen ska leva upp till internationella klimatavtal och skapa ett hållbart energisystem måste vi ha en effektivare energianvändning. Vårt uppdrag, på energikontoret, är att ge råd och stöd i er förändringsresa. Vi ska bidra med kunskapshöjande aktiviteter, agera katalysator, och skapa samverkan mellan olika aktörer genom nätverk och driva utvecklingen framåt mot ett hållbart energisystem i sydost. Vi är en expertorganisation som arbetar för att förändra så väl verksamheter, så som samhället i en hållbar riktning.
För många hushåll kommer det att bli svårt att få ihop ekonomin om prognoserna för vinterns elpriser skulle bli verklighet och oron är stor i många hem. Vi har, tillsammans med Energikontoren Sverige, som utgörs av alla 16 regionala energikontor, tagit fram en broschyr riktad till hushåll med råd och information hur man själv kan minska sin energianvändning.
Råden som ges i broschyren gäller främst snabba insatser i hemmet som de allra flesta kan genomföra själva och många av insatserna fungerar lika väl på en idrottsförening eller i köket på företaget.
Alla kommuner och kommunala bolag får fritt sprida broschyren!
Kontakta Hanna Everling eller Johanna Wallin ifall ni vill ta del av tryckfilen och separata illustrationer att använda i sociala medier m.m
Här kan du hitta fakta, verktyg och goda exempel på energieffektivisering. Nedan ser du ett urval av poster - klicka på ett för att läsa mer. Till höger ser du sen alla poster som handlar om energieffektivisering i vår kunskapsbank.
Stöd till företag har getts inom ramen av projekten RE:agera, Omställningslyftet och Energismarta företag Skåne, finansierade bland annat av
Därför jobbar vi med energieffektivisering
Det är generellt sett lönsamt att använda resurser effektivt för verksamheter och energieffektivisering är en viktig del i klimatarbetet. En effektivare energianvändning kan dessutom hjälpa till att lösa utmaningen med begränsad kapacitet i elnäten. Men det finns ofta hinder i form av brist av resurser både när det gäller ekonomiska resurser och kompetens.
Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha 50 % effektivare energianvändning 2030 i jämförelse med 2005. Kalmar läns mål för energieffektivisering är att energieffektiviteten ska öka kontinuerligt. Blekinge och Kalmar läns mål är att energianvändningen ska vara 50 % effektivare år 2030 jämfört med år 2005.
Halvvägs till målet ser vi att energianvändningen kvar på samma nivå enligt statistik från SCB från 2019*. Det kommer därför krävas stora insatser för att 50 %-målet ska nås.
Inom fastighetssektorn behövs det tex en annan syn på fastighetsekonomi för att skapa bättre underlag till det långsiktiga strategiska planeringsarbetet. Det behövs kunskap om hur man kan samla in och tolka nyckeltal för att de ska kunna utgöra ett underlag i planeringsprocessen som i sin tur är bättre och väl underbyggda beslut. Det behövs ett samspel mellan ekonomifunktionen och fastighetsavdelningen. Ska åtgärder redovisas som en investering eller ska det betraktas som löpande underhåll?
Inom transportsektorn kan till exempel kommuner som varje år gör mängder av inköp som transporteras från leverantör till den kommunala verksamheten se över sina metoder. Genom att ta kontroll över delar av transportflödet och samlasta leveranser vid en central så kan kommuner minska antalet leveranser, antal körda kilometer och därmed sina utsläpp. Samordningen ger flera fördelar där energieffektivisering är avgörande genom att transportarbetet sker resurseffektivare. Kan vi dessutom ersätta biltrafik på kortare sträckor, vilka uppgår till ungefär 50 % av alla bilresor, till andra färdmedel som cykel eller kollektivtrafik så har vi kommit en bit på väg.
Så här jobbar vi med energieffektivisering
Energikontor Syd har som mål att verka för att planering, projektering, byggnation, drift, underhåll och renovering av byggnader ska genomföras med fokus på så effektiv energianvändning som möjligt. Vi arbetar också för att verksamheter ska använda energi effektivt, oavsett om det är boende, butik, kontor, industri, transporter eller andra tjänster.
Vi arbetar med att
Hur ska Sydostlänen nå målen med energieffektivisering?
De viktigaste områdena att fokusera på är att fortsätta arbetet med att energieffektivisera och minska behovet av energi i alla samhällssektorer, till exempel genom att: