INVESTERINGSSTÖD TILL KOMMUNER
För att kunna genomföra er energi- och klimatplaner behövs finansiering.
Ta chansen och sök ett investeringsstöd på 60 000 euro för att skapa en finansieringsplan för era beslutade åtgärder.
Stödet erbjuds kommuner som har beslutade energi- och klimatplaner och är redo för nästa steg – att genomföra åtgärderna. Investeringskapitalet kan komma från olika håll men då behövs en ordentlig plan som beskriver åtgärder och kostnader. Genom att samla ihop olika insatser och åtgärder till större projekt finns det möjlighet att skapa bättra förutsättningar för hållbara finansieringsmodeller.
Detta är ett jobb som ändå måste göras och här får ni möjlighet att söka ett investeringsstöd på 60 000 euro för ert arbete med att ta fram en finansieringsplan.
För att kunna söka stödet behöver ni
De här svenska kommunerna har fått stödet från EUCF tidigare, se lista på eucityfacitility.eu.
Kommuner är nyckelaktörer i Sveriges energiomställning, eftersom här finns en oerhörd potential att göra omfattande investeringar i förnybar energi och energieffektivisering. Kommuner spelar också en nyckelroll genom möjligheten att samla många mindre projekt och åtgärder till större investeringsportföljer, och därefter mobilisera det kapital som behövs för omställningen.
Stödet ni kan söka i EUCF hjälper er att skapa en fullt utvecklad finansieringsplan vilket är en fördel att ha i kontakten med finansiärer. Utöver det kan en utvecklad finansieringsplan också ge tillgång till de stora europeiska investeringsprogrammen. Exempelvis InvestEU (europeska investeringsfonden), ESIF (europeiska struktur- och investeringsfonerna), olika PDA (project development assistance) t.ex. Europeiska Investeringsbankens ELENA.
EUCF:s roll är att stärka kommunernas strategiska arbete för att komma åt detta kapital.
Kommuner och grupper av kommuner kan ansöka till EUCF om att få en klumpsumma på 60 000 euro för att få stöd med att utveckla en finansieringsplan för att genomföra åtgärderna i sina energi- och klimatplaner.
Under en ansökningsperiod på två månader, kan kommuner skicka in sin ansökan. Det kommer öppnas sammanlagt tre call mellan 2023 till 2025. Vid varje utlysning kommer Energikontor Syd att ordna ett webbinarium med information om stödet man kan få och hur man gör för att söka det.
Den 7 oktober 2024, kl. 13:30 - 14:50 hålls ett webbinarium där stödet och processen presenteras och du får möjlighet att ställa frågor. Läs mer om webbinariet här
Ladda ner presentationen från webbinariet (pdf)
OBS - datumen i webbinariet stämmer inte . Se nedan för rätt datum.
Webbinarium från den 24 maj 2023, med information om vad en finansieringsplan (investment concept) är och hur det tas fram.
Få reda på när nästa ansökningsomgång öppnar
Prenumerera på ett Call alert från EUCF:s europeiska hemsida för att direkt få information om när ansökningsperioden öppnar.
Sista chansen att söka EUCF är:
Läs mer om processen på eucityfacility.eu.
Klumpsumma på 60 000 euro kan användas för aktiviteter som (tekniska) genomförbarhetsstudier, marknadsanalyser, intressentanalyser, juridiska, ekonomiska och finansiella analyser, riskanalyser etc., som krävs för att utveckla finansieringsplanen. Dessa aktiviteter kan utföras av intern personal eller av externa experter.
Bidraget kan inte direkt finansiera själva investeringarna, men det täcker kostnaderna för att mobilisera resurser och få tillgång till tjänster för att utveckla en finansieringsplan.
Vi har uppdraget att vara en nationell kontakt för EUCF, för information stöd inför och under ansökningsprocessen.
Vi har också rollen av nationell expert, vilket innebär att vi finns som stöd för kommuner/kommunsamarbeten som fått sin ansökan godkänd, genom processen att skapa sin finansieringsplan.
Lena Eckerberg
Kontakta mig
Johanna Wallin
Kontakta mig
Vad är European City Facility (EUCF)?
European City Facility (EUCF) startades 2020 och har nu påbörjat sin andra omgång. Från 2020-2024 finansierades projektet av EU:s Horisont 2020 och från 2023-2027 av EU:s Life-program. EUCF leds av en Strategic Board med representanter från Energy Cities, Climate Alliance, FEDARENE, Enviros, Adelphi, GNE Finance och ICLEI. Läs mer på EUCF:s hemsida.
Syftet med miniprogrammet EUCF är att stötta kommuner att komma åt kapital för att kunna genomföra åtgärder för energiomställning
Läs om förra omgången av EUCF på Klimatkommunernas hemsida.
Vad innehåller en finansieringsplan?
Trots den stora potentialen att mobilisera kapital för omställningen till ett fossilfritt och mer energieffektivt samhälle, finns det några grundläggande hinder. Generellt saknas ett robust, trovärdig och tillräckligt utvecklad finansieringsplan.
En finansieringsplan ska bland annat innehålla
Med hjälp av klumpsumman på 60 000 euro kan din kommun eller din kommungrupp arbeta fram en fullständigt finansieringsplan.
Efter er finansieringsplan blivit godkänd av EUCF bjuds ni in att träffa europeiska finansieringsaktörer, för att hitta möjligheter att finansiera de investeringar och åtgärder som ni behöver göra för att nå era uppsatta mål.
The sole responsibility for the content of this website lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the CINEA nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein.