Att främja övergången mot smarta elsystem och elektrifiering för att skapa ett mer hållbart och flexibelt energisystem, samt bidra till att säkra tillräcklig och tillförlitlig tillgång till el.
Projektet bidrar till följande Globala mål:
Ett smart elsystem samlar in och analyserar information från alla som är anslutna till det och agerar utifrån det. Det gör det möjligt att enklare balansera utbud och efterfrågan på el, även då stora delar av elproduktionen kommer att variera med väder och vind.
Energikontor Syd kommer tillsammans med flera samverkansparter, under perioden 2024–2027, vara med att bidra till utveckling av smarta elsystemet i Kronobergs och Kalmar län, med fokus på resurseffektivitet, ökad konkurrenskraft och beredskap.
Arbetet kommer att ske med sektorsövergripande dialoger, kunskapshöjande insatser och analyser. Detta väntas leda till samsyn och förbättrat samarbete mellan målgrupperna offentlig sektor, elproducenter, elnätsägare och företag. Detta förväntas i sin tur underlätta investeringar i fossilfri elproduktion, utbyggnad av elnät med mera. Om elsystemet är robust och utnyttjas effektivt, så stärks företagens konkurrenskraft. Vi får ett stabilt elsystem som är flexibelt i vardagen och motståndskraftigt i kris och krig.
Energikontoret kommer bland annat att bidra med specialistkunskap inom: energilager, planerbar kraftproduktion, energigemenskaper, energistatistik och stöd till företag. Tanken är att stödja kedjan från den offentliga sektorns övergripande planeringsansvar, via aktörer inom elproduktion, distribution och lagring, till användare av el.
Målet är att främja smarta elsystem och elektrifiering för att fasa ut fossila bränslen och bidra till omställningen av vårt energisystem. Ökad elanvändning ska ske på ett resurseffektivt sätt samtidigt som konkurrenskraft och beredskap stärks, vilket gagnar såväl näringsliv som civilsamhälle.
Våra insatser kommer vända sig till offentlig sektor, elproducenter, elnätsägare och företag. Företag kommer att erbjudas verktyg som ger dem möjligheter att bli aktiva elanvändare och -producenter. Genom ökad samverkan hittas bättre lösningar på sektorsövergripande utmaningar.
Projektet leds av Region Kronoberg. Övriga samverkansparters utöver Energikontor Syd är Region Kalmar län och länsstyrelserna i Kronobergs och Kalmar län. Även kommunerna och energibolag är delaktiga i de olika insatserna.
Omställningen bort från fossila bränslen ger en ökad elektrifiering med mer förnybar väderberoende elproduktion. Detta ökar risken för brist på el eller att elnät inte har kapacitet att föra över el mellan producenter och användare (effektbrist). Kronobergs och Kalmar län har ännu inte generell effektbrist, men lokalt kan det finnas begränsningar för anslutning av produktion och konsumtion av el. Förändringar av utbud och efterfrågan på el inom länen eller i angränsande områden kan förvärra situationen, både lokalt och på överliggande nivå. Vid försämrat omvärldsläge kan villkoren för energiflöden inom eller mellan länder snabbt förändras.
Generellt är kunskap om elsystemetet låg hos yrkesgrupper som inte direkt arbetar med detta, då det länge funnits god tillgång på billig el och den därmed tagits för given. De utmaningar som ökad elektrifiering medför är inte allmänt kända och vare sig risker eller möjligheter värderas tillräckligt i samhällsutvecklingen.
Idag saknas strukturer för samverkan vilket kan innebära att olika aktörers utvecklingsinitiativ inte tas tillvara fullt ut. Utvecklingstakten riskerar att vara långsam och onödigt kostsam då samverkan saknas. Näringslivet efterfrågar mer el till rätt kostnad för att kunna genomföra den gröna omställningen och expandera verksamheter. Näringslivsutveckling hämmas om inte elnätets kapacitet räcker till nyetableringar och tillväxt, vilket kan leda till att företag väljer andra lokaliseringar.
Vi är idag starkt beroende av ett robust elsystem för att samhällsbärande funktioner ska fungera och är generellt dåligt rustade för längre kriser och strömavbrott. En ökad elektrifiering kan öka sårbarheten i samhället ytterligare.