Lantbrukseffekten – en förstudie

Undersöka effekten av att stänga av elen hos lantbrukare korta stunder.

Syfte

När elproduktionen stundtals är lägre än efterfrågan kan en lösning vara att under korta stunder stänga av elen hos lantbrukare. Lantbrukaren kan i sin tur få betalt för avstängningen. I ett större värme- eller kylsystem på en gård hinner temperaturerna knappt påverkas. Projektet Lantbrukseffekten är en förstudie som tittar närmre på hur detta skulle kunna fungera.

Mål

Klimat- och energistrategin för Skåne: Frisk luft, Begränsad klimatpåverkan, samt God bebyggd miljö.

Projektperiod

december 2021 till januari 2023

Projektets hemsida

https://www.lansstyrelsen.se/skane/miljo-och-vatten/energi-och-klimat/projekt/lantbrukseffekten.html

Ökat elbehov och ojämn produktion

Sverige står inför ett skifte med ökad elektrifiering av transporter, industri och andra verksamheter. Mer sol- och vindel innebär en mer ojämn elproduktion, eftersom de kräver vissa förutsättningar för att fungera optimalt. Det innebär att produktionen kan variera, och detta behöver lösas genom en smartare användning av elen. Det skapar förutsättningar för nya energiaktörer och -marknader.

 

Vad ska göras i förstudien och av vem?

Jordbrukens värme- och kylanläggningar har möjlighet att leverera överskottsel genom reglerbar elproduktion och därmed vara med och lösa de regionala och lokala effektbrister som flera tillväxtregioner upplever. Målet är att analysera den tekniska och ekonomiska potentialen för lantbrukssektorn i Skåne att bidra som flexibilitetsresurs och stötta elnätet.

 

Oanvänd småskalig resurs

Sannolikt finns en stor potential inom lantbruket att verka på en sådan flexibel elmarknad. Det är redan nu möjligt att betrakta all den småskaliga flexibiliteten som finns i elsystemet som en stor oanvänd resurs, men i dagsläget är volymgränserna för höga för att mindre anbudsgivare ska kunna delta.

Genom aggregatorer, som binder samman flera små elproducenter eller elaktörer, finns det däremot möjlighet för mindre aktörer att verka på denna marknad. Det finns gott om småskaliga resurser i elsystemet i form av oanvänd kundflexibilitet och produktion i förbrukningsledet.

 

Smart styrning - nya affärsmöjligheter för lantbruket

De långsiktiga nyttorna i projektet är nya energiaffärer inom lantbruket. Förhoppningsvis leder denna förstudie till att vissa investeringar kan göras på gårdsnivå och att en eller två pilotanläggningar kan byggas. Samtidigt behöver en dialog föras med rätt aktörer på elområdet så att marknaden för dessa anläggningar och deras produktionskapacitet kan nyttjas.

På sikt kan detta stödja det överliggande elnätet i Skåne och minska behovet av stora infrastruktursatsningar på elnätet. Tidigare studier visar att med smart styrning av elanvändning och genom aggregatorer kan behovet av effekt på regional eller lokal nivå minska med uppemot 10 procent.

Kontaktperson

Ulf Jobacker,
Projektledare


Tel. 070-306 07 52,

ulf.jobacker@energikontorsyd.se

Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne, RISE, HIR Skåne, Skånes kommuner och konsultfirman Seniorit. Projektet finansieras av Energimyndigheten.