Hållbara företagsresor 2.0

Företag i Lund och Helsingborg stöttas att öka andelen hållbara pendlings- och affärsresor för sin personal

Syfte

Hållbara företagsresor 2.0 är en fortsättning och vidareutveckling av det framgångsrika projektet Hållbara företagsresor 1.0, som pågick mellan 2018–2020. Nu ska vi återigen stötta företag att nå högt uppsatta hållbarhetsmål och dessutom undersöka aspekter som har betydelse för omställningen till ett transporteffektivt samhälle i ett post-coronaperspektiv.

Mål

Nationella miljömål:  

Begränsad klimatpåverkan 

Frisk luft 

 

SDGs: 

3, 9, 11 & 13 

Projektperiod

september 2021 till december 2024

Hållbara företagsresor 2.0 kommer fram till slutet av 2024 att stötta och coacha 20–30 företag i Helsingborgs stad och Lunds kommun med att ställa om till att resa mer hållbart, öka andelen digitala möten och därmed minska sina CO2 utsläpp. 

 

Det handlar både om klimatet och det attraktiva samhället. Vi måste jobba både med klimatfrågan och att göra våra städer mer attraktiva, gröna och hållbara. Färre bilar och minskad trängsel ger mer plats för människor, till fots eller på cykel. Och en sundare och trevligare stad. 

 

 

Projektet ska också följa hur företagens persontransporter påverkats av Corona-pandemin. Nyckelfaktorer som bidrar till ett transporteffektivt samhälle efter Corona ska fångas upp i nära samarbete med företagen. Deltagandet är gratis! 

 

 

Se filmen om fyra ambassadörer från företagen i projektet:

 

På svenskaEnglish version

 

Kontaktperson

Annica Owesson,
Projektledare


Tel. 070-306 17 21,

annica.owesson@energikontorsyd.se

Projektet Hållbara företagsresor 2.0 är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Energikontor Syd, Lunds Universitet, Lunds kommun och Helsingborgs Stad. 

Projektet är finansierat av Energimyndigheten. 

Bakgrund

 

Hållbara företagsresor 1.0: De deltagande företagen i projektet som avslutades 2020, lyckades minska sina klimatutsläpp från affärsresor med i genomsnitt över 45 procent från 2018 till 2019, visar resultatet från projektet Hållbara företagsresor som drivits av Länsstyrelsen Skåne under åren 2018 till 2020. Företagen som deltog i projektet var: Tetra pak, Alfa laval, HSB Malmö, Knorr Bremse, Stena fastigheter, SVT, TePe Munhygienprodukter, WSP. Se en film från insatsen här (på svenska)

 

 

 

Kontaktuppgifter projektledare
 

Kristina Eriksson,

 

Projektledare, Länsstyrelsen Skåne

 

010-224 16 96

 

kristina.m.eriksson@lansstyrelsen.se

Bild på Annica OwessonAnnica Owesson,

 

Projektledare, Energikontor Syd

 

070-306 17 21

 

annica.owesson@energikontorsyd.se

Resultat

 

Erfarenheter från Hållbara företagsresor 1.0 och projektsammanfattning: 

De deltagande företagen i projektet har lyckats minska sina klimatutsläpp från affärsresor med i genomsnitt över 45 procent från 2018 till 2019, visar resultatet från projektet Hållbara företagsresor som drivits av Länsstyrelsen Skåne under åren 2018 till 2020. 

 

För att minska transportsektorns klimatpåverkan måste fordonen bli mer energieffektiva, men detta kommer enligt forskning och utredningar inte att vara tillräckligt för att nå det transportpolitiska målet om att minska utsläppen med 70 procent. Trafiken behöver också minska och fler behöver välja alternativ till exempelvis bil- och flygresor. 

 

Projektet har riktat sig in på lite större företag i tätort, med fokus på de anställdas resvanor, och hur vi, som offentlig aktör, kan stötta dessa företag i mer hållbar riktning med avseende på resor. Genom olika insatser som resvaneundersökningar, kartläggning av affärsresedata, workshops, coaching, utmaningar och nätverksträffar har vi inspirerat företagen till att minska andelen klimatskadliga resor till förmån för grönare alternativ. I genomsnitt har företagen minskat sina utsläpp med genomsnitt 45 procent. Målet var en minskning med minst 5 procent i genomsnitt. Förhoppningen var att på ganska kort tid och med relativt enkla insatser kunna visa på stora utsläppsminskningar, men också att få igång ett mer systematiskt och långsiktigt arbete hos företagen kring ett mer hållbart resande. 

 

Samtliga företag har också tagit fram en handlingsplan för att minska sina klimatutsläpp och flera av företagen har genomfört åtgärder i den handlingsplanen för att gynna ett mer hållbart resande. Bland annat har nya resepolicys tagits fram, reseutmaningar genomförts, inköp av elcyklar och elbilar, cykelfrämjande insatser, prova-på kort på kollektivtrafiken och ett mer inkluderande arbete där de anställda får komma till tals med återkommande uppföljning och utvärdering. 

 

Läs mer på Energimyndigheten om projektet.